Autor Wątek: MCI V3 odmówił posługi.  (Przeczytany 506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline januszc

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
MCI V3 odmówił posługi.
« dnia: Marzec 22, 2018, 08:33:57 am »
Witam
Po trzech lub czterech sezonach sterowania kotłem mój MCI V3 nie chce działać, a działał bardzo dobrze.
Jest zasilany , reaguje na przyciski i programowanie , zeruje się do położenia początkowego ale nie otwiera się w czasie pracy.
- zrobiłem reset do ustawień fabrycznych (Fx5)
- ustawiłem położenie początkowe (Fx3) przy nastawie dmuchawy na 1%.
- ustawiłem max (F x 4) przy nastawie dmuchawy na 100%.
Nastawy są przyjmowane, proc  nie zgłasza błędu.

Ze sterownika ST84 sygnał na dmuchawę jest prawidłowy, dmuchawa sterowana jest prawidłowo przy podstawieniu.
 
Pobieżnie sprawdziłem na płytce zimnych lutów,nie widać spalonych części.
Nie chcę dopytywać o szczegóły urządzenia ale widzę że do zasilania PIC'a jest przetwornica, jakiś VIPER czy cuś.
Podejrzewam jakiś problem albo w programie który wykrzaczył albo w części która odpowiada za doprowadzeniu do procesora sygnału przez drugi transoptor (pierwszy jest do zasilania). 

Gdzie szukać uszkodzenia? 

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6411
  • Reputacja: 118
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: MCI V3 odmówił posługi.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2018, 10:19:09 am »
Softy się nie wywalają. Trzeba popatrzeć co się dzieje z sygnałem. Właśnie na tym drugim transoptorze wypadało by sprawdzić czy przebieg (prostokątny) pokrywa się z tym co jest na kablu dmuchawy. Zanim się jednak do tego zabierzesz załatw sobie separowane 230V (choćby w postaci dwóch traf spiętych wtórnymi uzwojeniami).

Płytka nie jest zalewana?
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline januszc

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: MCI V3 odmówił posługi.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2018, 07:25:02 pm »
MCI nawrócił się i powrócił do żywych.
Czarną owcą okazał się rezystor  smd 100k doprowadzający sygnał do transoptora.
Obyło się bez oscyloskopu, wystarczyły dokładniejsze pomiary.
Pozdrawiam i dziękuję za poradę Kierownikowi.