FORUM BOLECKI

General Category => BET => Wątek zaczęty przez: kar w Kwiecień 08, 2016, 09:32:02 pm

Tytuł: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: kar w Kwiecień 08, 2016, 09:32:02 pm
Witam
Właśnie uruchomiłem neta w nowym domu i chciałbym odpalić bramkę internetową mojego sterownika. Problem w tym, że nie wiem skąd wziąć nr urządzenia potrzebny do rejestracji, według instrukcji wszystko powinienem znaleźć na stronie producenta ale jakoś nie mogę, bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam...
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: kar w Kwiecień 08, 2016, 09:53:40 pm
Już działa, przepraszam  :)
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: sati w Wrzesień 20, 2016, 09:02:38 pm
A jak to zrobiłeś bo też będę podłączał do neta i za bardzo niie wiem jak to zrobić.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Wrzesień 20, 2016, 11:17:26 pm
Pobierasz paczkę z tej strony http://bolecki.pl/pl/oferta/23-bramka_bet
W niej siedzi programik DSC który wypluje potrzebne informacje. Możesz też podejść do sterownika, w kodach poleceń dajesz ustawienia internetowe i spisujesz ID na dole ekranu. Przy rejestracji wpisujesz w polu "numer urządzenia".
Jeśli podłączysz sterownik do internetu to na ekranie głównym powinna przestać migać ikonka z "komputerem". Jak się tak nie stanie to znaczy że ster nie widzi serwera i coś jest pokiełbaszone (np z ustawieniami). Zakładam że masz w domu DHCP po kablu więc domyślnie w sterowniku nic więcej nie musisz ustawiać.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: kar w Wrzesień 21, 2016, 09:38:53 am
Hej.
Uruchomienie proste jak budowa cepa, wszystko masz w paczce do pobrania.
Programik DSC podaje Ci nr urządzenia reszta banalna... Ja przy uruchamianiu po prostu nie zauważyłam DSC...
POZDRAWIAM...
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: sati w Wrzesień 21, 2016, 06:55:21 pm
No ja właśnie też nie zauważyłem ale już to ściągnąłem i będe podłączał.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Marcin Stawiarz w Styczeń 27, 2017, 09:25:42 pm
nie będę zakładał nowego wątku i podłączę się. Uruchomiłem piec. podłączyłem do neta po kablu. router nadaje IP bo widzę w tablicy DHCP. MAC jest zgodny z ID urządzenia, i nr bramki jaki mi wyświetla jak wyszukuję programikiem DSC. Zarejestrowałem sterownik, sprawdziłem i numer urządzenia się zgadza z pozostałymi wskazanymi wyżej. Na PPX miga co jakiś czas ten komputerek a na ekotlownia.pl nic się nie zmienia.
Co jest nie tak? resetowałem już ustawienia internetowe i dalej nic.
Jakieś porady?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Styczeń 27, 2017, 09:41:54 pm
Miga co jakiś czas, znaczy że robi się czarny wewnątrz czy po prostu miga.
Jak to pierwsze to zaszczep mu ostatniego softa z testowy (424)
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Marcin Stawiarz w Styczeń 27, 2017, 09:57:18 pm
soft 423 aktualnie w sterowniku. zaktualizuję soft za chwilę jak się zwolni karta pamięci. Ikonka miga w ten sposób, że co 5sekund "ekranik monitorka" robi się biały i tak cyklicznie.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Styczeń 27, 2017, 10:09:02 pm
Aktualizuj, kilka "względnie" nowych sterów przez pomyłkę gada do innego serwera.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Marcin Stawiarz w Styczeń 27, 2017, 10:19:14 pm
Poszło, działa,dzięki  ;)
a tak wyglądają moje "ustawienia" https://ekotlownia.pl/sterownik-5/412
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Blothunga w Luty 15, 2017, 09:03:34 am
Potwierdzam, aktualizacja softu do 425 pomogla.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 30, 2019, 05:39:10 pm
Proszę o pomoc przy konfiguracji ustawień internetowych.
Sterownik wpięty do routera, dioda w nim niestety miga na pomarańczowo.
Próbowałem wyłączyć w ustawieniach sterownika DHCP, ustawiłem poprawny adres bramy, maski, DNS, IP takie jakie podaje panel admina w routerze i nic.
Kablowo wszystko ok, sprawdzone testerem, także laptop podłączony pod tą samą wtyczkę łączy się z siecią bezproblemowo.

Dziękuję

Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 30, 2019, 07:17:48 pm
To że miga to nie "niestety".
Laptop chodzi na DHCP?. Na routerze widać w ogóle że próbuje sterownikowi przydzielić IP?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 30, 2019, 07:28:24 pm
Tak, lapek na DHCP, router przydzielił adres sterownikowi w statusie urządzeń jest jako aktywne. Taki sam adres wpisałem na sztywno do sterownika, wyłączając w nim opcję DHCP.

Edit: Ciekawe jest to, że router pokazuje 12 pakietów pominiętych w statystykach tego połączenia
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 30, 2019, 07:46:34 pm
Zostaw włączone DHCP, odpal DSC.exe i zobacz czy go wykryje. Programik jest tutaj http://bolecki.pl/pl/produkt/bramka_bet-15
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 30, 2019, 08:03:32 pm
Mam SPPv2, ma to znaczenie?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 30, 2019, 08:54:20 pm
Nie. Sprawdz jeszcze czy firewall go nie wycina.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 30, 2019, 09:46:37 pm
DSC go widzi, adres MAC dodany do białej listy, przydzieliłem na routerze stały adres IP o wysokim numerze żeby konflioktu nie było i dalej nic
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 30, 2019, 10:35:52 pm
No, ale co. Dalej "komputerki" migają?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 30, 2019, 10:43:13 pm
Tak, komputerki migają, pomarańczowa dioda świeci światłem ciągłym, co jakiś czas mrugnie
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 30, 2019, 11:18:08 pm
Według mnie coś mu blokuje wyjście na świat. Patrz w ustawienia routera.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 31, 2019, 01:06:06 pm
Nic go nie blokuje, zabezpieczenia  ustawione na poziomie niskim i jest to samo.
Zaniosłem do piwnicy drugi router który służy do zwiększenia zasięgu Wi-Fi w domu, podłączyłem go tym samym przewodem który był wpięty w sterownik i z tego routera próbowałem i nadal nie ma wyjścia na świat, zarówno przez DHCpo jak i na sztywno, laptop w tej samej konfiguracji, hula bezproblemowo. Jak dla mnie kart sieciowa jest uszkodzona
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Sierpień 31, 2019, 01:37:48 pm
Przyślij go. A w ogole jaki tam jest soft?.
Gdyby byl ubity to nie był by widoczny w sieci wewnętrznej.
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Sierpień 31, 2019, 02:19:32 pm
No to też fakt. Kociołek już pracuje, więc nie będę wysyłał sterownika, pogrzebię jeszcze w ustawieniach routera, może tam coś siedzi. Soft 2.465

EDIT: Problem po stronie routera wykluczony, na drugim routerze LTE jest to samo. Nie jestem specjalistą od sieci, ale może sterownik próbuje przez jakiś niestandardowy port?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Wrzesień 04, 2019, 07:30:55 pm
No i okazało się, że przy rejestracji strzeliłem palcówkę wpisując MAC sterownika, dlatego nie widać go było w profilu. Tak to jest jak z komórki się takie rzeczy robi. Przepraszam za zamieszanie
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: bolecki w Wrzesień 04, 2019, 10:39:58 pm
A pytałem czy komputerki migają...

Usunąć poprzednią rejestrację, czy ją naprawić?
Tytuł: Odp: konfiguracja bramki BET
Wiadomość wysłana przez: Johnnysonny w Wrzesień 04, 2019, 10:46:47 pm
Jak jest taka możliwość, to wolałbym mieć konto z maila proton zamiast gmail