Autor Wątek: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza  (Przeczytany 80005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 27, 2015, 07:34:31 pm »
To jest to o czym mowa

http://www.sklepsieniawa.pl/produkt/karbopal-plus

Tak, tym palę. Kupowałem rok temu w promocji workowany po 25 KG w cenie ok. 320 zł. Teraz luzem jest po 295 jeżeli kupujesz powyżej 1 tony, lub po 350 jeżeli kupujesz poniżej 1 tony.

A ile Mirku jest popiołu z tego cuda.Nie widziałem tego u mnie na rynku.Chętnie bym spróbował.Przy takich zimach jak od dwóch lat mamy to może być niezła alternatywa.
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 27, 2015, 07:38:31 pm »
Fajnie piszesz ale ja na powrocie mam już minimum 50 i wyżej a dla mnie to  na grzejniki stanowczo za dużo.Nawet jak zamknę zawór 3D całkowicie to i tak całą wodę na grzeniki pobiorę z powrotu.Moja chata po prostu nie potrzebuje wyższej temperatury.Przy zasilaniu 50* pozamykają mi się wszystkie grzejniki a w salonie nie mam zaworu termostatycznego specjalnie żeby gdzieś ta pompa miała tą wodę przepchać a i tak szumi troszkę.
Znajdź mi rozwiązanie teraz.Nie będę siedział w upale a okien też nie będę otwierał.I tak chatę wietrzę co chwilę.

Teraz to nie rozumiem: gdzie masz zainstalowany ten zawór 3-d ?

Tam gdzie było w instrukcji kotła czyli przed pompą CO.Skręcając go ,na grzejniki idzie część wody z kotła a część z powrotu.
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 27, 2015, 07:40:57 pm »
Bodek ogólnie i tak gratulacje za ogarnięcie SPP w ciągu 10 stron Twojego
tematu na forum .
Teraz to już się pewnie ze mnie nabijasz. ;D
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline tomek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 871
  • Reputacja: 18
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 27, 2015, 07:42:17 pm »
Poczytaj moje walki to się dopiero ponabijasz

Offline Mirek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
  • Reputacja: 14
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 27, 2015, 07:56:47 pm »
Fajnie piszesz ale ja na powrocie mam już minimum 50 i wyżej a dla mnie to  na grzejniki stanowczo za dużo.Nawet jak zamknę zawór 3D całkowicie to i tak całą wodę na grzeniki pobiorę z powrotu.Moja chata po prostu nie potrzebuje wyższej temperatury.Przy zasilaniu 50* pozamykają mi się wszystkie grzejniki a w salonie nie mam zaworu termostatycznego specjalnie żeby gdzieś ta pompa miała tą wodę przepchać a i tak szumi troszkę.
Znajdź mi rozwiązanie teraz.Nie będę siedział w upale a okien też nie będę otwierał.I tak chatę wietrzę co chwilę.

Teraz to nie rozumiem: gdzie masz zainstalowany ten zawór 3-d ?

Tam gdzie było w instrukcji kotła czyli przed pompą CO.Skręcając go ,na grzejniki idzie część wody z kotła a część z powrotu.

Z powrotu z układu centralnego (grzejników), a więc skrajne to albo cała gorąca na układ c.o. albo zero z kotła c o. Temp. kotła dowolna, temp. na grzejniki dowolna. Tak musi być.  No... chyba, że jest źle zamontowany ten zawór. A tak się zdarza z zaworami 3 i 4 drogowymi.
No i: Twój kocioł pracuje jak ''młody'' za kierownicą: gaz de dechy, hamulec, gaz do dechy, hamulec... itp. A to daje wynik jaki masz. Musisz spowolnić reakcje. Uspokoić pracę kotła. I nie melisą a ustawieniami. Na razie ustawienia masz fatalne. Pozytyw taki, że skoro masz tak źle, to jest szansa aby było lepiej.
Nieraz skutkuje zasada: wracamy do punktu wyjścia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2015, 08:03:56 pm wysłana przez Mirek »
SPR11 v.P16_MCI_PPX_ATMOS32GS (zgazowanie drewna)___ Sztoker 25 kW (PUMA)

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:05:45 pm »
Teoretycznie masz rację.Jeżeli zamknę zawór 3D całkowicie to cała woda na zasilanie idzie z powrotu.Jeżeli mam w tej chwili prawie całkowicie ten zawór zamknięty a na grzejniki idzie i tak powyżej 50* to jakie rozwiązanie widzisz.Chętnie skorzystam.Przecież całkowicie go nie zamknę.
Chyba ,że ja nie łapię.
Co z tym Twoim popiołem?
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:13:26 pm »
Patrz na ostatnie 2 godziny.Po korektach moc zaczyna się stabilizować.Wcześniej bujał bo dostawał za dużo paliwa.
Ja przygodę z SPP dopiero zacząłem.Uczę się cały czas.Czytam forum i słucham dobrych rad.
Sam jednak widzę w tym postępy.Pomalutku dochodzę z kociołkiem do kompromisu.
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline Mirek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
  • Reputacja: 14
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:14:46 pm »
Tak masz ?
Skrajnie w jedną stronę = brak ogrzewania. Skrajnie w druga stronę = maksymalne ogrzewanie. No i oczywiście płynna regulacja między tymi dwoma ustawieniami.
Nie może być tak jak piszesz wcześniej.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2015, 08:23:18 pm wysłana przez Mirek »
SPR11 v.P16_MCI_PPX_ATMOS32GS (zgazowanie drewna)___ Sztoker 25 kW (PUMA)

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:21:32 pm »
Tak mam.
Dzięki Twojej radzie znalazłem chyba jednak rozwiązanie.
Po co w takim razie u mnie pompa zapierdziela na drugim biegu.Włączę na pierwszy i powrót musi się przecież ochłodzić.
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline Mirek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
  • Reputacja: 14
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:32:09 pm »
Zawory 3-drogowe temperaturowe muszą być odpowiednio wmontowane w instalację. Mają 3 podłączenia: A, B, AB. Może Ci źle zamontowali taki zawór ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2015, 08:41:44 pm wysłana przez Mirek »
SPR11 v.P16_MCI_PPX_ATMOS32GS (zgazowanie drewna)___ Sztoker 25 kW (PUMA)

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:45:50 pm »
Według tego co napisałeś to ja mam regulację JAKOŚCIOWĄ a nie ilościową.
Tak zresztą było w instrukcji podłączenia kotła.
Problem jest jednak inny.Bojler mam podłączony na stałe.Bierze wodę z kotła oczywiście przed zaworem 3D a że chodzi non stop a powrót z bojlera wchodzi przed rurą od zaworu 3D to dlatego na powrocie jest tak gorąca woda.I tu widzę przeróbkę.Powrót z bojlera musi być bliżej kotła niż rura od zaworu 3D. Wtedy będzie działało tak jak chcę.
Chyba ,że się mylę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2015, 08:53:43 pm wysłana przez bodek »
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline Mirek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
  • Reputacja: 14
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 27, 2015, 08:55:30 pm »
Więc spróbuj regulować zaworem 3-d. Jednak nie oczekuj natychmiastowej reakcji. Daj jakis czas na ustabilizowanie się po pokręceniu. musi być dobrze. P O W O L I bez nerwów. Zaczynaj.
SPR11 v.P16_MCI_PPX_ATMOS32GS (zgazowanie drewna)___ Sztoker 25 kW (PUMA)

Offline bodek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Reputacja: 8
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 27, 2015, 09:07:36 pm »
Więc spróbuj regulować zaworem 3-d. Jednak nie oczekuj natychmiastowej reakcji. Daj jakis czas na ustabilizowanie się po pokręceniu. musi być dobrze. P O W O L I bez nerwów. Zaczynaj.
Mirku, chyba Ty nie rozumiesz mnie a ja Ciebie to już w ogóle.
Co mam jeszcze regulować?Mam go zamknąć całkowicie?I tak dostanie wodę z powrotu bojlera.
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline Mirek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
  • Reputacja: 14
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 27, 2015, 10:07:09 pm »
Skoro masz 3-drogowy w ogrzewaniu, to bezproblemowo powinno być podnoszenie temp.zadanej kotła, bo można sobie dopasować temp. wody c.o. tym zaworem. Skoro ten zawór nie reguluje, to coś jest nie tak z instalacją c.o. Skrajne przypadki zaworu tylko przykładowo podałem. Ty musisz tak go ustawić, żeby niezależnie jaką temp. zadaną będzie miał kocioł, na c.o. szło tyle ile chcesz. Nie może być tak, że mając taki zawór, nie można podnieść temp. na kotle, bo się ugotujesz w domu -  w takim razie po co ten zawór instalowałeś ?
SPR11 v.P16_MCI_PPX_ATMOS32GS (zgazowanie drewna)___ Sztoker 25 kW (PUMA)

Offline MIQ

  • Wszystkiego się czepiam
  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2836
  • Reputacja: 28
  • Na niczym się nie znam
    • Zobacz profil
Odp: Tłok GROBELNY EKT15kW, gaśnie... plus oczywiście sadza
« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 27, 2015, 10:29:03 pm »
Mam wrażenie, że u kol. Bodek jest tak:
SPR11_P22 @ 1,0,9 + MCI    (Zębiec KWK 25) uchylenie klapki PG min - 4mm (14cm kw) ; max - 10...14 mm ( 38...50cm kw).