Autor Wątek: Propozycja zmian  (Przeczytany 3612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Propozycja zmian
« dnia: Sierpień 19, 2015, 06:32:48 pm »
W tym temacie można umieszczać propozycje zmian. Bardziej sensowne rozwiązania mają szanse się pojawić w sterowniku.
Proponuje jednak nie wymyślać całkiem nowego urządzenia. ;)
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline porosa.kamil

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2015, 12:50:15 pm »
Witam. Można by dodać opcję przedgonu przed stabilizacją. Niektórzy użytkownicy odbierają pierwsze pary, które się wydobeda z kotła.

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2015, 01:31:47 pm »
Bo ja wiem...nie mniej jednak nie wykluczone. Na razie dodane jest dzielenie zalewania kilkoma przerwami.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline porosa.kamil

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2015, 01:38:24 pm »
Dzięki tej dodatkowej opcji zalewania. Skończyły się moje problemy z destabilizacja kolumny

Offline porosa.kamil

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2016, 07:36:40 pm »
kolejna zmiana ,która byłaby bardzo istotna. Redukcja odbioru. Dobrze by bylo jakby sterownik redukował odbior np. po godzinie itp. dzieki temu temperarura w dole kolumny bylaby stabilna do konca procesu

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2016, 10:03:51 am »
Nie głupie choć wymaga dodatkowego parametru do ustawienia i dopasowania. A u Ciebie jak dojdzie do zamknięcia zaworu to na jak długo wypada z pracy?
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline porosa.kamil

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2016, 02:07:51 pm »
To zależy jak mocno przesadze z odbiorem ale na krótko. Nie mierzylem tego. Kilka minut

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2016, 02:41:50 pm »
Jaką masz wartość otwarcia na MZ, jaki masz krok?
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline porosa.kamil

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 16
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2016, 09:17:03 pm »
Kiedy mam wartość 120 to leci mi 27 ml na minutę.  Kolumna  54mm. Krok mam 10.  Ale czasami ustawiam więcej.  Na razie testuje.  Ostatnio zrobiłem krok 20.  Żeby tylko 3 korekcie odbioru były. Miałem 120 potem 80 i 60.  Przy 60 leci mi jakieś 8 ml na minutę..

Offline jowek

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2016, 10:53:18 pm »
Moje 2centy: Dla tych co nie maja bufora mozliwosc ustawienia "0" w Zalewanie 2 i 3.
U mnie w skn 1 minuta wystarczala :)

Offline jowek

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2016, 03:25:54 pm »
Szczerze mowiac jestem bardzo mocno zdziwiony ze MZ nie reaguje przymknieciem na wybrany wzrost temperatury.
Bardzo lubie ten sterownik mam v1 i od wczoraj 2 gdzie wystepuje karygodne marnowanie mozliwoaci motozaworu. :)
Automatycznosc danego systemu dla mnie nie oznacza potrzeby wciskania odpowiednich wajch czy korygowania ustawien tylko kontrola przebiegu procesu.
Okreslenie "pelna automatyka" czy tym podobne jest nie na miejscu.

 

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2016, 03:38:01 pm »
1. Nigdzie nie pisze "automat", a już w szczególności "pełny automat". Wręcz przeciwnie.
2. Kolumny się różnią tak jak użytkownicy. Są tacy którzy ustawiają minimalne histerezy, są tacy u których jak już drgnie to jest pozamiatane bo zatrzyma się sporo ponad temperaturą zamknięcia. Chcesz coś takiego odbierać?. Nie da sie takich przypadków uszczęśliwić przymykaniem zaworu... nie mówiąc już o orodoksach. Więc po co się rozczulać.
3. Czym ty gmerasz w trakcie odbioru?. Masz po prostu ustawić wyjściowe otwarcie takie jakie bez obaw możesz brać. Nie wiem czy masz bufor czy nie, oraz jaka jest kolumna. Ale ustawiając go w ten sposób ludzie uzyskują pod koniec 2-4 zamknięcia z ponownym otwarciem mniejszym o krok i dalej już nie ma co robić tylko ciągnąć pogon. Jeśli to ustawisz jak należy to w kolejnych cyklach serio nie ma tam co gmerać.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline Pawelr851

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 24, 2016, 02:01:51 pm »
A ja z innej beczki.
Mianowicie czy była by opcja aby zmienić software tak aby gdy ma się np. 2x3kW grzałki do rozgrzewania i zalewanie to proces odbioru po zmniejszeniu mocy do około 2500W był prowadzony na jednej grzałce zamiast dwóch. Ponieważ z tego co zrozumiałem regulator utrzymuje zadana moc poprzez ciągle włączanie i wyłączanie grzalek z czego wypadkowa czasu zalaczania daje nam wskazaną moc, nie ma potrzeby aby 6kW ciągle pracowało. Takie rozwiązanie spowodowało by mniejsze zakłócenia w sieci szczególnie gdy ktoś dysponuje tylko jedna faza. Przy 6kW sterownik będzie załączał się rzadziej ale skoki mocy będą większe, przy 3kW częstotliwość pracy jest większa ale mniejsze zakłócenia. Poza tym gdy ma się tylko jedna fazę i dużo odbiorników elektrycznych trzeba bardziej uważać gdy sterownik chodzi na wszystkich grzalkach aby nie przesadzić z zelaskiem, czajnikiem i kuchenka elektryczna bo korki wyrzuca.

Wierzę że skoro już na chwilę obecną  w tym sterowniku jest możliwość aby regulacje mocy można było prowadzić tylko na jednej grzałce a drugiej na stałe włączonej, można by ta stale włączona, wyłączyć kapletnie i prowadzić proces tylko na pierwszej.

Pozdrawiam

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5727
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 24, 2016, 02:38:59 pm »
Zakłóceń właśnie nie ma przy takiej metodzie, są fickery, czyli przygasanie światła.

Się pomyśli..
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline Pawelr851

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
Odp: Propozycja zmian
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 24, 2016, 03:42:43 pm »
O to przygasanie czyli chwilowe obciążenie mi chodziło właśnie.. Błędnie nazwałem to zakłóceniami ale o zminimalizowanie tego efektu mi chodzi, oraz o pracę na jednej fazie bez niepotrzebnego chwilowego dużego obciążenia siec jakie jest chwilowe 6kW tylko po to aby otrzymać usrednione 2,5kW, zamiast mieć chwilowe 3kW przy większej częstotliwości które również da 2,5kW.


Fajnie jak by się taki update do software pojawił.

Dzieki za odpowiedź i ewentualne wzięcie takiej opcji pod uwagę.

Pozdrawiam.