Autor Wątek: "Kasuj błędy" - czy to działa ?  (Przeczytany 2632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andre

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
"Kasuj błędy" - czy to działa ?
« dnia: Grudzień 05, 2016, 12:30:20 pm »
Witam wszystkich zainteresowanych, mam pytanko, czy ten przycisk ze strony danego sterownika "kasuj błędy", na pewno działa?
Mam wgraną wersję v2.410, samo zapisywanie zmienionych danych, bez problemowo działa, ale już użycie "kasuj błędy", nie jest takie oczywiste:
Po wysłaniu tego bitu, widnieje: "Informacja! Wysłano żądanie usunięcia błędów.", lecz po kilkudziesięciu sekundach wiadomość zwrotna jest następująca " Wystąpił błąd w zapisie ustawień".

Proszę o informację, co mogę z tym fantem zrobić, abym mógł zdalnie kasować, błędy tego sterownika?

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2016, 01:24:32 pm »
Najsampierw postaw wersję 418.
Tą fukcją skasujesz tylko błędy które da się skasować z klawiatury. Błędów "trwałych" nie ruszy.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline Grisza76

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 51
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2016, 07:31:37 am »
" Wystąpił błąd w zapisie ustawień".
Po drugie primo ;-) taki komunikat miałem zawsze, gdy traciłem komunikację pieca z netem.

Offline andre

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2016, 01:12:09 pm »
O.K.

Wszystko się zgadza, po wgraniu nowszej wersji soft-u, działa bezproblemowo.
Dzięki.

Temat uważam za zamknięty.

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2017, 08:54:36 pm »
Witam,
Mam jedną z ostatnich wersji softu - ta, w której pojawiło się sterowanie o1,o2 z poziomu przeglądarki [v2412].
Od jakiegoś tygodnia, może dwóch nie mogę dokonać modyfikacji ustawień z poziomu przeglądarki, gdyż mam komunikat o treści: "Wystąpił błąd w zapisie ustawień".
Nie mam pieca koło siebie. Muszę dojechać do mamy. Dziś byłem i odciąłem mu zasilanie na kilka chwil.
Niestety nic się nie zmieniło.
Czy jestem zmuszony upgradować soft? Czy to hardware ma problem?

Podgląd pracy przez www działa prawidłowo.


Edyta:
przepraszam, nie dotarłem do postu o nowych wersjach. Google znalazło mi tego posta kiedy wpisałem "Wystąpił błąd w zapisie ustawień".
Teraz już wszystko jasne - dziękuję!
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2017, 02:04:20 am wysłana przez exenrb »
Pozdrawiam,
Exen

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2017, 09:53:56 pm »
To raczej nie działa, ale od kilku miesięcy.

Czytałeś pierwszego posta?
http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=395.msg17498#msg17498
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 18, 2017, 07:20:33 pm »
Jednak proszę o pomoc.

Dziś zaktualizowałem soft do v2425 6.02.2017 i byłem pełen nadziei, że zdalnie już będę mógł poprawić strefy i inne.

Niestety nie mogę.
Po zapisaniu/wysłaniu zmian otrzymuję zwrotnie "Wystąpił błąd w zapisie ustawień".

Coś robię źle?
Pozdrawiam,
Exen

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 18, 2017, 07:33:46 pm »
A co widać w kodzie 109?
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 18, 2017, 07:43:46 pm »
A co widać w kodzie 109?

Teraz już nie sprawdzę.
Jednak soft musi być najnowszy, gdyż od razu zauważyłem, że pojawiły się "strzałki" na ekranie PPX zamiast migających słoneczek.
Jestem pewien, że plik nosił nazwę 2425 kiedy zmieniałem mu nazwę.

Zdalnie zajrzeć się jakoś nie da?
Pozdrawiam,
Exen

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 18, 2017, 07:47:34 pm »
Nie, wersja się jeszcze nie pokazuje.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2017, 11:43:37 am »
A co widać w kodzie 109?

Witam,

SW: v2.425
HW: v2.1HS

wgrać może inną wersję?

Pomożecie?
Pozdrawiam,
Exen

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 25, 2017, 12:02:54 pm »
Nie wgrywać, zapewne sporo osób ma 425 i nikt nie wspominał o tym problemie. Z resztą u mnie też to siedzi.
Za każdym razem Ci się tak dzieje?. Ciekawi mnie jeszcze dlaczego tak sypie błędami od ppxa. Jaka tam siedzi wersja (widać po włączeniu) 2.09 powinno być.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2017, 01:56:48 pm »
Nie wgrywać, zapewne sporo osób ma 425 i nikt nie wspominał o tym problemie. Z resztą u mnie też to siedzi.
Za każdym razem Ci się tak dzieje?. Ciekawi mnie jeszcze dlaczego tak sypie błędami od ppxa. Jaka tam siedzi wersja (widać po włączeniu) 2.09 powinno być.

Mam dwa PPXy z softem 2.09. Komunikaty widziałem, są od początku. Nie przejmowałem się nimi, gdyż PPX działają dobrze i nie mam z nimi problemów ale przyjże się przewodom łączącym.

Jestem prawie pewien, że w styczniu na starym sofcie robiłem jeszcze modyfikacje przez www... ew chwile przed 1 stycznia ;]
Teraz w marcu już mnie się nie udało [j/w w pierwszym moim poście] konfigurować przez www. Następnie zgodnie z sugestią zmieniłem soft 425 i coś mnie blokuje dalej...

Zrobiłem reset ustawień internetowych - bez zmian.
Boję się robić ustawienia fabryczne całości... dużo konfigurowania później.

Czy mogłem cos namieszać w konfiguracji sterownika?
Z ostatnich rzeczy które pamiętam to:
- testy spalin
- w ciepłomierzu korekcja  B  na 47 - celem wyrównania wskazania temp powrotu [nie mam ciepłomierza]
- zmiana wartości podawania i nadmuchu oraz tła.

Przez www nie mogę nic zmienić. Za każdym razem mam odpowiedź status_odpowiedzi=2 [Wystąpił błąd w zapisie ustawień].
W sterowniku w logach jest "err www".


Więcej grzechów nie pamiętam...
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2017, 02:14:49 pm wysłana przez exenrb »
Pozdrawiam,
Exen

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Reputacja: 124
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2017, 02:34:25 pm »
A dlaczego obroty dmuchawy masz niższe niż tło?
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline exenrb

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • SPPv2
Odp: "Kasuj błędy" - czy to działa ?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 25, 2017, 02:52:02 pm »
A dlaczego obroty dmuchawy masz niższe niż tło?

To nieprawda, mam w sterowniku ustawione 99.

Dało mi to do myślenia i zmniejszyłem na 90.
Od razu na stronie pojawiła się prawidłowa informacja 90.

I JUŻ ZAPISUJE USTAWIENIA przez www!

Dzięki za czujność!
Chyba jednak jest jakiś bug w sofcie...


ps. obroty dmuchawy zmieniłem jakieś 2-3 tyg wstecz na starym sofice po wykonaniu testu spalin.
W ten czas musiało się przyblokować.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2017, 02:57:58 pm wysłana przez exenrb »
Pozdrawiam,
Exen