Autor Wątek: Problem z odczytem temperatury spalin.  (Przeczytany 470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Problem z odczytem temperatury spalin.
« dnia: Grudzień 08, 2016, 02:20:34 pm »
Witam
Odczyt z czujnika temperatury spalin 0?. Proszę o pomoc

Offline bodek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 215
  • Reputacja: 4
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2016, 02:51:51 pm »
Jakbyś napisał coś więcej to może ktoś pomoże.Tak to wróżenie z fusów.Wcześniej działał czy od początku pokazuje 0
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM, soft 421
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2016, 03:21:33 pm »
Zamontowałem go jakiś miesiąc temu, ponieważ doczytałem się, że jest to istotny parametr by nie wyskakiwał błąd ER14 wygaszenie pieca. Działał a dzisiaj przestał włączyłem tło i sw.

---
Pomóż mi przyjacielu ustawić ten piec, mój Nick: Szuwarek11. Jak mógłbyś to zerknij na parametry jakie ustawiłem na piecu i napisz co trzeba byłoby poprawić Twoim zdaniem.

---
Witam
Ustawienie tła, ktoś na instrukcji napisał długopisem Tło: POD co to znaczy??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2016, 04:30:14 pm wysłana przez bolecki »

Offline bodek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 215
  • Reputacja: 4
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2016, 04:19:37 pm »
Tło POD znaczy że dmuchawa włączy się w trakcie podawania paliwa.
Większość odpowiedzi na takie pytania znajdziesz na forum lub w instrukcji ,którą można pobrać ze strony producenta.
Nie piszemy postów jeden pod drugim.Jak masz coś do dodania a nikt jeszcze nie odpisał to z prawej strony masz "modyfikuj".
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2016, 04:24:51 pm wysłana przez bodek »
Grobelny 15KW,Batory 10KW , RV-13 AM, soft 421
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/140

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5501
  • Reputacja: 93
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2016, 04:29:18 pm »
1. Nie pisz post pod postem, jak chcesz coś dopisać to po prawej stronie masz przycisk "modyfikuj"
2. W stopkę/podpis dajesz sobie link do ekotlowni, w tedy nikt nie będzie się bawił w detektywa gdzie jest Twój sterownik.
3. Nikt nie jest wróżka, jest problem z paleniem to tak jak mówiłem przez telefon trzeba wstawić fotki. Dzwoniłeś do Jareckiego i pytałeś o uszczelnienie korony palnika?.

Tło na POD powoduje że dmuchawa załącza się z podajnikiem, może coś poprawić choć lepsze wg mnie jest tło ustawione na jakąś wartość. O takim ustawieniu poczytasz w dziale SPP.

Czujnik spalin padł 5.12. Czym przepalałeś kocioł że rozpędziłeś go do 90st a spaliny >400st (nie jest to jedyny raz).
Jeśli pali się na ruszcie to czujnik spalin się wyciąga z komina. Krótko mówiąc ubiłeś czujnik i czeka Cię zakup nowego.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2017, 09:02:50 am »
Witam
Mój piec nazywa się Skam-p premium 12kw. Doczytałem się w instrukcji obsługi w rozdziale pierwszego uruchomienia,że retorta powinna być uszczelniona siloconem na 1200-1500stp.C. Niestety ale osoba, która mi montowała ten piec nie doczytała instrukcji obsługi i włożyła retortę bez silconu. To prawda palę dodatkowo na ruszcie i coś mi się wydaje, że ten czujnik może byś już popsuty ze względu na zbyt wysoką temperaturę kotła jaką uzyskałem kilkanaście razy, chociaż teraz działa tylko nie wiem czy nie błędnie, mógłby Pan to sprawdzić przez internet?. Dziej się to tylko dlatego, że ekogroszek dający ciepło z retorty ma małą wydajność ze względu na brak uszczelniacza. Powie mi Pan tylko czy czujnik temperatury spali ma wpływa na wieczne wyskakiwanie błędu Er14 wygaśniecie kotła, bo dzisiaj w nocy musiałam resetować błąd ok 5 razy? Powie mi Pan co powinienem zrobić by uniknąć wyskakiwania tego błędu er14?

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5501
  • Reputacja: 93
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2017, 11:04:27 am »
Jak tam teraz wygląda na palniku?. Patrząc na spaliny to raczej faktycznie ma co robić i w miarę sensownie przepala te 1,5kg/h
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2017, 11:18:30 am »
Witam
Już przesyłam Panu zdjęcia.

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2017, 11:20:17 am »
Kolejne zdjęcia.

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2017, 11:22:01 am »
Kolejne>

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5501
  • Reputacja: 93
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2017, 12:44:31 pm »
Ja tam nie widzę aby się coś źle paliło, nawet wręcz przeciwnie. Ustaw mu przerwę na 65s. Powinien w końcu przebić zadaną i pewnie przez dłuższy czas tak zostanie zanim się ocknie po tym zajściu.
I susz ten opał, a do kosza nie ładuj nic co wygląda na wilgotne
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2017, 12:48:33 pm wysłana przez bolecki »
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2017, 01:03:26 pm »
Witam
Dobiło do 60 stopni dlatego, że położyłem dwie deseczki na retortę, boję się, że jak ustawię na 65 to znowu nie wypali mi ekogroszku i będzie mi wywalało do popielnika ale spróbuję. No i co najważniejsze to przestał się zawieszać ciekawe czego to zasługa a  może czyja? Dlaczego raptem przestał się zawieszać? Dziękuję za pomoc.

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5501
  • Reputacja: 93
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2017, 01:23:47 pm »
Zawieszać?

Sądząc po zawartości popielnika nie czyściłeś go pewnie od kilku dni. Nie widać tam nic co by przypominało węgiel czy spieki, a raczej masz wypalone na pył jak w krematorium. Palnik też nie wygląda na specjalnie zapełniony więc skróć mu tą przerwę i nie dokładaj drewna na ruszt,a już tym bardziej nie syp tam groszku.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1677
  • Reputacja: 39
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2017, 02:49:32 pm »
Dlaczego nie masz założonej ani jednej płyty deflektora?
Górne mocowanie dla płyt jest puste

? Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 11:20:17 am ?
foto nr2

wsadź minimum 1 płytę i dosuń do siebie (do drzwiczek), jak ciąg komina dobry to mocuj w tym miejscu obie płyty deflektora
Bez żadnej płyty deflektora spaliny będą wyższe
Skam-P25 test SV-200 V-klasa, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2017, 04:38:58 pm »
Ściągnąłem płyty deflektora,( nie wiem czy dobrze się rozumiemy ale ma Pan na myśli tak zwane ruszta?), ponieważ myślałem, że w taki sposób uzyskam żądaną temperaturę kotła. Ruszta zdjąłem dzisiaj do porównania, jak miałem je założone to paliłem na nich dodatkowo kawałkami drzewa albo węgla, ale administrator mi dzisiaj zabronił. Dziękuję za podpowiedź.