Autor Wątek: Problem z odczytem temperatury spalin.  (Przeczytany 546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 06, 2017, 05:09:10 pm »
Panie administratorze niech Pan rzuci okiem dzisiaj na funkcjonowanie mojego pieca po zmianie częstotliwości podania ekogroszku. Pozdrawiam

Online Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1735
  • Reputacja: 39
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 06, 2017, 05:34:39 pm »
Ściągnąłem płyty deflektora,( nie wiem czy dobrze się rozumiemy ale ma Pan na myśli tak zwane ruszta?), ponieważ myślałem, że w taki sposób uzyskam żądaną temperaturę kotła. Ruszta zdjąłem dzisiaj do porównania, jak miałem je założone to paliłem na nich dodatkowo kawałkami drzewa albo węgla, ale administrator mi dzisiaj zabronił. Dziękuję za podpowiedź.

Te ruszta żeliwne to 2 płyty
W kotle masz na nie 2mocowania:
* jedno dolne z którego korzystasz tylko, gdy palnik jest wyłączony

* drugie górne, gdy palnik pracuje - tutaj musi zostać minimum jedna płyta. W przypadku 1płyty musi być ona dosunięta do przedniej części kotła (w stronę drzwiczek)
Skam-P25 palnik Ardeo Burno-Iron, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 06, 2017, 07:58:30 pm »
Spada mi trochę temperatura na piecu, ponieważ otworzyłem zawór na bojler, ciekawy jestem parametrów z lekko przetworzonym zaworem na bojler? Pozdrawiam

Offline dziubek23

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1438
  • Reputacja: 6
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 06, 2017, 08:07:38 pm »
Zostaw ten bojler na stałe niech się ustabilizuje, będziesz miał ochronę powrotu za darmo.

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5655
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 06, 2017, 09:22:45 pm »
Panie administratorze niech Pan rzuci okiem dzisiaj na funkcjonowanie mojego pieca po zmianie częstotliwości podania ekogroszku. Pozdrawiam

Nie widzę żadnych efektów, a jeśli próbujesz z czymś grzebać to tego nie rób. Zajmij się słuchaniem rad :)
Skoro nie poleci wyżej jak na 55 to ustaw mu 54 zadanej.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline sati

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 273
  • Reputacja: 3
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 07, 2017, 12:34:35 am »
Moim zdaniem to zwiększ histerezę na CWU bo bardzo często go ładuje i to trochę pierdzieli wykres.
Pierwszy kocioł z podajnikiem Skam 17 KW+SPPV2+AZPP+RV-13As
http://ekotlownia.pl/sterownik-5/358

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 10, 2017, 12:53:36 pm »
Witam
Panie administratorze, chciałbym pokazać Panu kolejne zdjęcia, ale nie mogę ich wystawić ponieważ nie mam pozwolenia, albo wyczerpałem swój limit. Troszkę mi tam nie wypala od tej strony przeciwległej do wentylatora?

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 10, 2017, 12:59:30 pm »
Jakby Pan mógł to zerknie Pan na czujnik temperatury spalin czy dobrze dział.
A jak już będzie trochę cieplej to metodą prób i błędów ustawiać czas przerwy, ile sekund ma podawać oraz siłę wentylatora?
Pozdrawiam

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 5655
  • Reputacja: 95
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 10, 2017, 01:43:39 pm »
Nie masz żadnych ograniczeń w kwestii załączników. Twój czujnik spalin dostał po tyłku i na pewno jest nadwyrężony, kiedy padnie... nie wiem. Nie mniej wydaje się działać.Widzę też że dalej przypalasz na ruszcie bez wyciągania czujnika więc pewnie szybko go załatwisz.

Kociołek 12kW ustawiony na 15kW i idzie na maks swoich możliwości.  Grzejesz zaledwie 60m czyli masz dziurawe ściany. Jarecki będzie się lepiej orientować co można z tej konstrukcji jeszcze pociągnąć
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 10, 2017, 03:01:19 pm »
Zobaczy Pan jak mi teraz wypala, mam trochę zastrzeżenia do śladowych ilości ekogroszku w popielniku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2017, 03:06:45 pm wysłana przez SZuwarek11 »

Online Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1735
  • Reputacja: 39
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 10, 2017, 03:28:06 pm »
Dodać mu ze 2sekundy więcej pauzy na 67sekund
i obserwować

Idzie deczko ponad moc znamionową
Przy tak intensywnej pracy popiołu z papierosa się nie uzyska, pojawią się większe spieki i przy danym węglu może być ciutke koksiku
Skam-P25 palnik Ardeo Burno-Iron, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232

Offline SZuwarek11

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 11, 2017, 09:17:55 am »
Dziękuję za podpowiedź. A może mógłby mi Pan podpowiedzieć, czy mógłbym również palić pelletem, bo winstrukcji obsługi (DTR) piszą, że można, chociaż ja do końca nie jestem przekonany, ponieważ zasięgnąłem opinii od znajomych, którzy twierdzą, że jeżeli nie ma wprowadzonej rury kwaso-odpornej do komina to pellet się nie nadaje. Ponoć tynk zewnętrzny po jakimś czasie odpada, czy to prawda?

Online Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1735
  • Reputacja: 39
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Problem z odczytem temperatury spalin.
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 11, 2017, 10:10:23 am »
pellet jest niskokalorycznym paliwem w porównaniu do ekogroszku średnio ok 17,5MJ z tego dobrego z drzewa liściastego
ekwiwalentem ok 1tony ekogrochu ok25MJ jest jakieś 1,3 pod 1,4t pelletu

dodatkowo jest inna gęstość zasypowa, zatem objętościowo musisz mieć sporo więcej miejsca na przechowanie 1tony pelletu w porównaniu z ekogroszkiem


Spokojnie możesz spalać miks tj 60% groszek lub miał i 40% pellet lub ziarno owsa
Skrótowo i w uproszczeniu: miks paliw pozwoli na lepsze wypalanie paliwa i lepszy popiół, pellet wypala się szybciej tworząc droge dla powietrza, co pozwala na lepsze wypalenie węgla.

Sam pellet powinien być spalany umiejętnie, dbając o prace ciągłą, palenisko prawie płaskie, mniej powietrza.
Do samodzielnego spalania pelletu powinno się wyposażyć układ podający w dodatkowe zabezpieczenie w postaci tzw strażaka (baniak z wodą i korkiem zalewowym), na palniku batory jest pod strażak mufka do montażu, podobnie jak w nowym ardeo iron.

UWAGA zgodnie z zapisami normy z kolei sam węgiel nie powinien być zalewany wodą.....
Czyli strażak jako zabezpieczenie do spalania pelletu, ale nie dla węgla
Skam-P25 palnik Ardeo Burno-Iron, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232