Witam.
Jest to mój pierwszy post na tutejszym forum , więc na początek dzień dobry się ze wszystkimi . Mam na imię Grzegorz i właśnie jestem w trakcie remontu 33 - letniego domu.
Najgrubsza sprawa to centralne ogrzewanie , leża juz nowe rurki i szafki z rozdzielaczami , kociołek od Jareckiego czeka na maj , zbiornik CWU tez. Poniżej załączam schemat - projekt połączenia
wszystkiego do kupy . Początkowo chciałem wszytko połączyć rurami 5/4" i dopiero przed pompami zredukować do 1" , ale po drodze wpadłem na pomysł podłączenia ciepłomierza .
I tutaj pytanie , czy zasadne jest stosowanie 5/4 " skoro ciepłomierzowi bliżej do 1" niż 5/4 " wiec bez względu na średnicę innych rur bedzie stanowił "wąskie gardło " ,
może lepiej zredukować zaraz przy kociołku do 1" , no chyba , że sie mylę ?
Tak przy okazji to jaka jest średnica śrubunkow ciepłomierza ?
Kolejne pytanie : gdzie i jakiego typu zawory zwrotne zamontować w tej instalacji zeby to wszystko chodziło bez większych problemów?
i wreszcie naczynie wyrównawcze , rura bezpieczeństwa zaraz na wyjściu z kotła to chyba ok , ale mam pytanie o rurę wzbiorczą , czarna na schemacie podłączona do powrotu , dać ją między kotłem a ciepłomierzem czy
jakoś inaczej. chcialbym uniknąć przekłamań z tego powodu i tak jeszcze sie zastanawiam czy mi się jakiś obwód przez naczynie wyrównawcze nie zrobi z powodu , nie chciałbym ogrzewac strychu naczyniem

.
Na ten moment to chyba tyle , z góry dziekuję za odpowiedzi na te pytania oraz wszelakie sugestie w sprawach na które moglem nie zwrócić uwagi , hydraulikiem niestety nie jestem

.