Autor Wątek: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.  (Przeczytany 2509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robertxxx

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 76
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • Defro Eko 19kw
Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« dnia: Marzec 02, 2018, 01:51:10 pm »
Witam. Mam taki dylemat, jak wpiąć kominek z płaszczem wodnym w istniejącą instalację  z kotłem na eko. Nie ma możliwości ingerencji w instalację z powodu wykończonego domu i zamieszkałego domu. Oczywiście są rury podprowadzone do kominka fi 28 (zaznaczone na projekcie ołówkiem), ale czy to wystarczy, żeby kominek dogrzał  instalację gdy będzie pracował kocioł na eko. Pracował by z kotłem równocześnie. Nie wiem czy dobrze to opisałem , i czy  jest tak praca (równoległa)  możliwe, bez bufora lub wymiennika cieplnego. Poziomy na projekcie są fi 22 a w rzeczywistości fi 28.
Defro eko 19kw , palnik Pancerpol obrotowy, SppV2.      https://ekotlownia.pl/sterownik-5/541

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6988
  • Reputacja: 127
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2018, 10:55:02 pm »
U mnie swego czasu równolegle z podajnikiem szedł kopciuch. Działało.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline Robertxxx

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 76
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • Defro Eko 19kw
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2018, 05:26:58 pm »
Też o takim czymś myślę. Mam duże ilości własnego drewna opałowego. Tylko jak je sensownie zutylizować, by w domu cały czas było ciepło.
Defro eko 19kw , palnik Pancerpol obrotowy, SppV2.      https://ekotlownia.pl/sterownik-5/541

Offline gmaj22

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Reputacja: 47
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2018, 01:41:08 pm »
Równolegle owszem, ale nie tutaj.  Nie wyobrażam sobie obiegu wody na odcinku między kotłem a miejscem włączenia rur z kominka w sytuacji, gdyby miały równocześnie pracować i kominek, i kocioł. Rozumiem, że kominek ma swoją pompę, kocioł zaś swoją.
RBR 11kW

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6988
  • Reputacja: 127
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2018, 01:48:34 pm »
Dlaczego by miało nie iść. Jeśli odpowiednio wyrówna przepływy to powinno być ok.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline gmaj22

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Reputacja: 47
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2018, 02:23:19 pm »
Na wspomnianym odcinku przecież będzie przepływ w przeciwne strony, jak obydwie pompy bedą chodzić. A jak jedna, to ZZ przy drugiej "pod prąd" nie puści.
RBR 11kW

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6988
  • Reputacja: 127
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2018, 02:27:35 pm »
Dlaczego w przeciwną?. Piszę że ma równolegle do kotła więc wg tego pompa powinna być za (lub przed) urządzeniami.
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline MIQ

  • Wszystkiego się czepiam
  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2844
  • Reputacja: 28
  • Na niczym się nie znam
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2018, 02:47:45 pm »
Z rysunku wynika, że wpięcie kominka jest w innym punkcie "magistrali", niż kocioł, stąd wątpliwości gmaj'a. Liczyłem na szybko moc grzejników. Jest około 6kW.  Nie za bardzo wyobrażam sobie jednoczesną pracę kotła i kominka.
SPR11_P22 @ 1,0,9 + MCI    (Zębiec KWK 25) uchylenie klapki PG min - 4mm (14cm kw) ; max - 10...14 mm ( 38...50cm kw).

Offline gmaj22

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Reputacja: 47
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2018, 02:57:39 pm »
Stąd wątpliwości: na żółto zaznaczony "wspólny" odcinek obiegów. Nie mamy izometrycznego szkicu, który wiele by wyjaśnił. Nie liczyłem grzejników, ale na pewno dochodzą jeszcze grzejniki na piętrze.
Jedyna opcja, żeby to wspólnie chodziło, to zawór zwrotny lub odcinający na "wspólnym" odcinku i dogrzewanie lub grzanie kominkiem tylko jednej ( na rysunku górnej ) części instalacji.
RBR 11kW

Offline bolecki

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 6988
  • Reputacja: 127
  • Maszynista, konduktor, zwrotnicowy
    • Zobacz profil
    • Sterowniki piecy C.O, pokazy laserowe, frezowanie CNC
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2018, 03:01:06 pm »
No tak, faktycznie. Kominek jest wpięty jak grzejnik.
Natomiast co do 6kW to bym się nie przejmował, bo kocioł się po prostu wyłączy sam z siebie. (Jeśli ten kominek będzie poprawnie wpięty)
W razie draki: 503-064-713

Prototypowy SKAM PV, fajka i WPA01 https://ekotlownia.pl/sterownik-5/29

Offline MIQ

  • Wszystkiego się czepiam
  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2844
  • Reputacja: 28
  • Na niczym się nie znam
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2018, 03:09:28 pm »
--> gmaj
jeśli kominek miałby grzać tylko te dwa grzejniki, to bardzo słabo  wygląda jego użyteczność.
--> bolecki
jeśli kocioł się wyłączy, to nie będą pracować równolegle tylko na przemian.
Widzę tu jako rozwiązanie styk, który wyłączy pompę kotła po rozpaleniu kominka, czyli po wzroście temp w jego płaszczu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2018, 03:17:33 pm wysłana przez MIQ »
SPR11_P22 @ 1,0,9 + MCI    (Zębiec KWK 25) uchylenie klapki PG min - 4mm (14cm kw) ; max - 10...14 mm ( 38...50cm kw).

Offline gmaj22

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Reputacja: 47
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2018, 03:26:40 pm »
Tam jest pion, czyli więcej niż dwa grzejniki. Dlatego pisałem, że nie widzę tego, żeby dwa żródła ciepła mogły RÓWNOCZEŚNIE grzać CAŁOŚĆ instalacji. Stycznik NO/NC przełączający pompy jak najbardziej  możliwy.
RBR 11kW

Offline MIQ

  • Wszystkiego się czepiam
  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2844
  • Reputacja: 28
  • Na niczym się nie znam
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2018, 03:51:14 pm »
Po średnicy rur "górnej" gałęzi z projektu wnosisz? 
SPR11_P22 @ 1,0,9 + MCI    (Zębiec KWK 25) uchylenie klapki PG min - 4mm (14cm kw) ; max - 10...14 mm ( 38...50cm kw).

Offline Robertxxx

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 76
  • Reputacja: 1
    • Zobacz profil
    • Defro Eko 19kw
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2018, 07:23:32 pm »
Poprawnie i sensem byłoby pociągnąć dwie rury kominek- kotłownia (chociaż jest to fizycznie nie możliwe). Tak to są ostanie dwa grzejniki.  Na poddaszu są praktycznie  taki sam układ grzejników.
Defro eko 19kw , palnik Pancerpol obrotowy, SppV2.      https://ekotlownia.pl/sterownik-5/541

Offline kobra64

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2122
  • Reputacja: 44
  • ekogroszek luzem i w workach 501 370390
    • Zobacz profil
Odp: Kominek z płaszczem wodnym a istniejąca instalacja.
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 05, 2018, 07:53:42 pm »
A dlaczego niemożliwe? Tam trzeba tylko przejść w posadzce ten kawałeczek - pewnie z metr -  przez pomieszczenie ze schodami ( rozpiąć te Cu 28 od kominka z trojaków, przedłużyć przez całe pomieszczenie do ściany i przejść do garażu ), później już można garażem po ścianach, gdzie rujnacja nie będzie jakaś dokuczliwa. Potem się przewiercić z garażu do kotłowni, uczciwie zaaplikować wymiennik ciepła - i wszystko bangla jak należy.