Autor Wątek: Grzanie podajnika  (Przeczytany 844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Grzanie podajnika
« dnia: Marzec 06, 2019, 10:52:47 am »
Jako że to pierwszy post na tym forum pragnął bym się przywitać.
Wczoraj z moim skam em z palnikime sv200n ( sterownik sppv2 )działo się coś dziwnego, mianowicie włączył sie alarm zbyt dużej temperatury podajnika.
kocioł w trybie awaryjnym załączył podajnik, wypychający paliwo do popielnika.
kiedy juz troche ostygł temp 40st C. postanowiłem uruchomić go na nowo. po 2 godzinach znów to samo.
pół nocy siedziałem w kotłowni i niestety temperatura podajnika oscylowała w w granicchach 50-55 stopni. Poprzednio miałem około 22-23 st.
Piec uruchomiony pod koniec października 2018, do wczorajszego wieczora pracował bezawaryjnie.
czyszczony regularnie, czopuch komina drożny.
Nastawy. (proszę się nie śmiać, ale tak mi najlepiej spalał ;))
Podawanie 7, przerwa 36,
nadmuch 2/40.
Eko Bartex gold z obi. 29Mj

Dom jeszcze w budowie wiec włączone tylko grzejniki.
Takie spostrzeżenie mam , gdy temp na kotle dojdzie do zadanej to jakby wyłączały sie moje nastawy. tzn załącza sie tylko co chwile taki jakby przedmuch na 2 sek a paliwo raz na kilka minut.
pozdrawiam i prosze o pomoc.


« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2019, 10:58:59 am wysłana przez trylobit »

Offline Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2106
  • Reputacja: 49
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2019, 01:26:36 pm »
Możliwe,że za mocny węgiel na taka pogodę, zbyt długo się odstawia i grzeje rurę (podobnie zdarza się w palnikach żeliwnych ekoenergia czy batory).
Czym wcześniej paliłeś?

Linka do stera podrzuć, z wykresu coś by się wydumało
Słabszy węgiel na taka pogodę jakiś retopal, stabek czy coś w tym stylu
Skam-P25 palnik SV-200n, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2019, 02:55:55 pm »
Paliłem tylko tym. Dom w budowie. Nie ma dostępu do neta.
 Kurcze teraz mam problem z rozpaleniem kotła. Niby się pali, ale strasznie kopci. Strasznie mały strumień powietrza z palnika wychodzi. I powietrze wieje przez kratki dmuchawy. 

Offline gmaj22

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1373
  • Reputacja: 46
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2019, 08:21:05 pm »
Prawdopodobnie podczas wypychania zawaliło popiołem i miałem komorę powietrzną.
RBR 11kW

Offline Jarecki79

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2106
  • Reputacja: 49
  • Murarz, tynkarz, akrobata
    • Zobacz profil
    • Sterowniki,dmuchawy,podajniki,kotły
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2019, 09:43:45 pm »
https://youtu.be/Rcuk_EnhSGM

Sprawdź czy nie masz zawalonej rury łączącej kocioł z kominem

Skam-P25 palnik SV-200n, dm70W, SPPv2 zawór3d,panel,cz.zewn
https://ekotlownia.pl/sterownik-5/232

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2019, 11:15:39 pm »
Wyczyszczone jak na filmie,( rura piec-komin również) tylko ja jeszcze ruszt wyjąłem bo piec wygaszony i przetkałem otwory napowietrzające. Prawie wszystkie były nie drożne. Odpalał będę w sobotę po powrocie z delegacji.
Jeszcze później będę miał kilka pytań odnośnie ustawień. Co by podczas grzania samego cwu nie było akcji z przegrzanym podajnikiem.
Pozdro

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2019, 12:41:17 pm »
Witam ponownie. Kocioł odpalony od 3 godzin. Dobił szybko do zadanej temperatury. Teraz mam takie pytanie. Na początku chodziły i grzejniki i podlogówka. Przez jakiś czas podlogówka była wyłączona  z racji tego iż płytki na podłodze były kładzione. Teraz chciałem załączyć i niestety nie hula.

Offline kobra64

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2118
  • Reputacja: 44
  • ekogroszek luzem i w workach 501 370390
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2019, 01:40:21 pm »
Napisz może co nie hula. Nie działa pompa, pomimo działania pompy podłoga nie grzeje czy jeszcze coś innego?

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2019, 01:55:04 pm »
 Nie działa pompa. Wpinam wtyczka i nic. Załączyłem w trybie ręcznym. Chodzi  30 sekund i gaśnie.

Offline kobra64

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2118
  • Reputacja: 44
  • ekogroszek luzem i w workach 501 370390
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2019, 02:02:41 pm »
Tak poza tematem: Jak dawno kładłeś te płytki? Niedobrze jest zaraz po ułożeniu grzać podłogę, trzeba jej dać tak chociaż ze 2 - 3 tygodnie na sezonowanie kleju i fugi. A w temacie: do którego wyjścia masz wpiętą pompę podłogówki? I co to za pompa? Są takie elektroniki które widzą brak wody i żeby zapobiec suchobiegowi wywalają alarm na wyświetlacz i się wyłączają. Są takie które widzą np. zatrzymanie wirnika ( jak pompa dłużej stała to się zdarza że kamień zatrzyma wirnik ) i też alarmują.

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2019, 02:18:06 pm »
 Spoko płytki leżą na podłodze już od miesiąca. Pompa podłączona  wtyczka do pierwszego wolnego gniazda patrząc od góry sterownika.  Pompa diamond rs25/40el/180mm
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2019, 02:32:21 pm wysłana przez trylobit »

Offline kobra64

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2118
  • Reputacja: 44
  • ekogroszek luzem i w workach 501 370390
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2019, 02:31:10 pm »
No niewiele mi to mówi. Czy to jest wyjście O1, O2 czy któreś jeszcze inne? Jakoś przecież ustawiałeś pracę tej pompy. Rozumiem że poza tą pompą masz też osobną pompę do grzejników i ona działa? Żeby wyeliminować możliwość błędu pompy podłogówki spróbuj wpiąć ją do wyjścia do którego masz wpiętą pompę grzejników i wtedy zobacz czy zadziała. Jak zadziała, podaj ustawienia wyjścia do którego jest normalnie włączona pompa od podłogi, może tam jest coś namieszane.

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2019, 02:46:04 pm »
Ja tego nie ustawiałem, ustawiał to instalator kotła. Który też nie za bardzo się na sterowniku znał. On teraz nie jest dostępny i w najbliższej przyszłości nie będzie. A znaleźć innego.instalatora co będzie się znał na sterowniku nie mogę. Pompa podpięta w miejsce o nazwie ,,pompa cyrkulacji,, jak przepinamy wtyczki na tą od grzejnika działa.

Offline kobra64

  • Oblatywacz
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2118
  • Reputacja: 44
  • ekogroszek luzem i w workach 501 370390
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2019, 03:05:42 pm »
Jak masz wpięte w pompę cyrkulacji to wejdź w kod 102 - praca ręczna. Dojdź kredką do pompy cyrkulacji ( oznaczona takimi strzałkami w pętlę, chyba 5 pozycja od góry o ile pamiętam ) i załącz ją na stałe w trybie ręcznym ( jak się to będzie mrugać, a właściwie to będzie się mrugał x przy tej ikonce to daj strzałkę w górę - x powinien się zamienić w v ). Sprawdź czy wtedy zadziała. Jak zadziała to gniazdo jest OK. I podaj ustawienia dla CWU  i cyrkulacji - jak masz ustawioną temperaturę załączenia pompy cyrkulacyjnej ( to jest temperatura jaka musi być na czujniku CWU żeby się załączyła pompa cyrkulacji ) i czasy jej działania i postoju oraz jak masz ustawioną strefę cyrkulacji

Offline trylobit

  • Pytak
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: 0
    • Zobacz profil
Odp: Grzanie podajnika
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 11, 2019, 03:30:03 pm »
Już ogarnąłem. Temperatura cwu była ustawiona na 40 st. A pompa cyrkulacji (czyli podlogówka u mnie) na załączanie się od 43.  Podbiłem cwu i pompka ruszyła. Czas pracy cyrkulacji to 5min przerwa 20min. Tera co tu wymyślić by ta podlogówka chodziła prawidłowo.